Islam

Any 2006
GènereConcert
ObraIslam
PresentacióFestival Internacional de Teatre de Tortosa. Entre Cultures

L’espectacle celebra el fi elixir, la saviesa i l’enorme riquesa artística, filosòfica i espiritual dels poetes sufís Jalaladdin Rumi i Ibn’Arabi, així com la música andalusí i els càntics de devoció del nord del Marroc.

Una proposta d’Albert Vidal
Companyia Ibn ‘Arabi
Direcció: Abdelkader Afazaz
Orquestra de Xaouen de música andalusí i espiritual
Direcció Layachi El Fassi

1ª Part. Concert de música andalusí
El grup Ibn’Arabi és dirigit pel mestre Layachi El Fassi. Nascut a Xaouen, és un famós instrumentista de violí i llaüt en els estils de música andalusí, sufí i àrab.

2ª Part. Càntics sufís
Són conduïts de manera coral amb himnes i cants intercalats individualment mentre es passa d’un to o d’una melodia a una altra, per donar pas al final a la dansa de la “Imara”.

Al Marroc s’anomena “Imara” o “Destral Ilahiya” un tipus de ball sufí que consisteix en una dansa en cercle al voltant d’una persona, anomenada “xeic de la Hadra”. Els participants arriben a l’èxtasi espiritual i a l’aniquilació del propi jo en el seu amor pel profeta.

El líder del grup, Abdelkader Afazaz, de Xauen, ha participat en diversos festivals nacionals i internacionals. És especialista en l’estil Hança del Cafeta Mohammed i en concerts de música sufí.

FITXA ARTÍSTICA

Direcció escènicaAlbert Vidal, Ricard Salvat
Video artistaNicolás García
Seguiment videogràficMaría de Marías, Andrew Colquhoun
Disseny de soFrancesc Bedós
Il.luminacióLuque
Assessorament del textEnric Casasses
Recitació i cantAlbert Vidal
Violí altAli Sediki
VioloncelEl Moufaddal Mahmoud
Violí altAbdelouahab El Merini
DerbukaAbdechafik Mimoun
Recitador – cantantMohamed El Aboudi
CantantLayachi Chliah
ViolíLayachi El Fassi
PanderetaAnass Naya
Tambor/CantantZakaria Amelouan
XeicAbdelkader Afazaz

PREMSA


Un Albert Vidal exultante, convertido en maestro de ceremonias de la formación orquestal marroquí de Chauen, cerraba anteanoche una de las sesiones más detonantes e inesperadas del tercer Festival Internacional Entrecultures. … La música sufí, dilatada,de sons recurrentes,con los músicos en círculo (hadra) y el director invitando al público a ingresar en el Karma o estado de tránsito colectivo.

LA VANGUARDIA. Joan-Anton Benach. 27-11-06


Islam es un magnífico concierto a cargo de la orquesta de Chaouen (Marruecos) de música andalusí y cantos espirituales sufís….Lo que puso en pie a los espectadores, cada vez más metidos en una historia estrechamente ligada al mundo islámico,es la fuerza y la emoción que, de manera progresiva, iba teniendo la participación marroquina.

Albert Vidal apareció en tres ocasiones recitando textos y poemas de Jalaladdin Rumi y Ibn Arabi que ayudaban al conocimiento de la cultura musulmana. Al final explotaron grandes ovaciones de un público mayoritariamente puesto en pie…

EL PERIÓDICO. Gonzalo Pérez de Olaguer. 27-11-06


Ante un auditorio repleto y expectante, la orquesta ofreció su recital de música andalusí, Albert Vidal recitó poemas del filósofo y místico musulmán del siglo XII Ibn Arabi,alcanzándose el punto álgido con los cantos devocionales sufíes. El auditorio respondió a la petición de palmas desde el escenario levantándose y aplaudiendo de manera rítmica…

WEBISLAM. 27-11-06