Últims xamans dels Altai

Any2005
GènereDocumental
ObraUltims xamans de les muntanyes Altai
Amb el suport  de l ‘ICAC de Generalitat de Catalunya

Un cop formalitzats els tràmits a principi del mes juliol del 2005, vaig anar a Mongòlia acompanyat d’Odgerel Ochirjav, que havia d’ajudar-me en les traduccions del mongol al català i en les filmacions de vídeo de l’expedició a l’oest del país.

Al cap d’uns quants dies d’aclimatació a la capital, vàrem agafar l’avió fins a Bayan-Olgii, al cor de la serralada dels Altair, a prop de la frontera amb el Kazakhstan. La col·laboració del doctor Bikumar, etnòleg, va ser definitiva per poder-nos apropar als últims reductes de cultura xamànica i filmar-los, així com entrar en contacte amb músics tradicionals de la regió.

Les músiques enregistrades i filmades in situ amb els instrumentistes de morin khuur (viola vertical de dues cordes), tsoor (flauta vertical acompanyada de veu pel mateix instrumentista) i cantants de khuumii (cant gutural) de l’Altair reflecteixen la proximitat del cant tel·lúric.

Tot seguit, vàrem anar a la regió de Khovd, on ens esperava el doctor Ganbold, també etnòleg i coneixedor de folklore i formes arcaiques de xamanisme. Aquí ens vam poder apropar al xaman A.Jhurmaan, de tradició islàmica, i vam filmar una de les seves cerimònies. En la mateixa estada a Khovd, vam treballar amb un cantant de tuuli (forma de romancer) dels Altai.


FITXA  ARTÍSTICA

Direcció Albert Vidal

Entrevista Albert Vidal

Filmacions y traduccions Odgerel Ochirjav

Musics participants:

Morin khuur Mijid Dovchin (Artista Honorífic de l´Estat de Mongòlia)

Tsoor Nasredkhan

Dansa xamànica Riimed Samjid (Artista Honorífic de l´Estat de Mongòlia)

Cantant de tuuli. A.Baldandorj

Xamana de Bayan-Olgii O.Narantsatsralt

Xaman de Khovd B.Jhurmaan

Informadors:

Etnòleg de la regió de Bayan-Olgii Dr.Bikumar

Etnòleg de la regió de Khovd Dr. M.Ganbold

Ajudant de producció Meri Notario

Tècnic de so Arslan Galbaatar

Edició José M.López

Traducció de subtítols Marta Mirabent