New Jazz Quartet

Any1964
GènereNew Jazz Quartet
DirectorMartí Colomer

La vida a Barcelona en la dècada dels 60, estava totalment imbuïda per l’encara imperant dictadura franquista, encara que anunciava ja el que anaven a ser els últims espertenecs d’aquell drac enfurismat que persistia a doblegar el que fora qualsevol indici de cultura.

Mentre cursava els últims graus del batxillerat vaig tenir la sort de conèixer a algú de la meva mateixa edat i que com jo, bolcat en les últimes tendències del jazz negre i del blues. Era l’època on en el llavors famós local de la Plaça Real es produïen els millors instrumentistes vinguts de l’estranger o el mateix genial pianista invident, el molt admirat i estimat Tete Montoliu.

El meu amic es deia Martí Colomer i tocava bastant bé la trompeta, gran admirador al seu torn de Miles Davis, i jo per part meva, em defensava tan bé com podia amb la bateria composta de caixa, charles, timbals, bombo i plat, si era amb tatxes, millor, perquè difuminava molt bé la repicadissa rítmica  amb les baquetes de fusta.

Hi ha una anècdota que anys més tard m’agradava citar davant la incrèdula escolta dels meus amics,  i era quan els deia que havia tocat en el Jamboree , que així es deia el local , la bateria acompanyant al famós Ched Baker. La veritat és que sí, que encara que fos cert, era fruit de la insistència del meu amic Martí, el famós trompetista va accedir a deixar-me asseure enfront de la bateria per a acompanyar-li. Per a ser sincer, us diré que aquesta meravellosa experiència va durar menys d’un minut, moment en què Ched Baker em va dir una cosa així semblant a “vingui xaval, ja és suficient ” potser aquesta última part de la història és la que no sempre contava.

Prosseguíem les trobades amb Martí Colomer i se’ns van anar agregant al piano Jordi Marfà i al contrabaix José Peña. Posteriorment fins i tot en un concert que vam donar a l’Institut Nord-americà de Cultura de Barcelona, vàrem comptar amb la col·laboració del cantant de blues anglès Kent Scobles. El grup que varem constituir era el “New Jazz Quartet “i els temes del nostre repertori anaven de Miles Davis a Dave Brubeck, Milt Jackson i Bobby Timmons .

Programa de mà del concert del “New Jazz Quartet”
Instituto de Estudios Norteamericanos, gener, 1965

Programa de mà del concert del “New Jazz Quartet”
Manlleu, febrer, 1966