Any 2005
Gènere Documental
Obra Ultims xamans de les muntanyes Altai
Amb el suport  de l ‘ICAC de Generalitat de Catalunya

Un cop formalitzats els tràmits a principi del mes juliol del 2005, vaig anar a Mongòlia acompanyat d’Odgerel Ochirjav, que havia d’ajudar-me en les traduccions del mongol al català i en les filmacions de vídeo de l’expedició a l’oest del país.

Al cap d’uns quants dies d’aclimatació a la capital, vàrem agafar l’avió fins a Bayan-Olgii, al cor de la serralada dels Altair, a prop de la frontera amb el Kazakhstan. La col·laboració del doctor Bikumar, etnòleg, va ser definitiva per poder-nos apropar als últims reductes de cultura xamànica i filmar-los, així com entrar en contacte amb músics tradicionals de la regió.

Les músiques enregistrades i filmades in situ amb els instrumentistes de morin khuur (viola vertical de dues cordes), tsoor (flauta vertical acompanyada de veu pel mateix instrumentista) i cantants de khuumii (cant gutural) de l’Altair reflecteixen la proximitat del cant tel·lúric.

Tot seguit, vàrem anar a la regió de Khovd, on ens esperava el doctor Ganbold, també etnòleg i coneixedor de folklore i formes arcaiques de xamanisme. Aquí ens vam poder apropar al xaman A.Jhurmaan, de tradició islàmica, i vam filmar una de les seves cerimònies. En la mateixa estada a Khovd, vam treballar amb un cantant de tuuli (forma de romancer) dels Altai.

FITXA  ARTÍSTICA

Direcció Albert VIdal
Entrevista Albert Vidal
Filmacions i traduccions Odgerel Ochirjav
Músics particpants :
Morin khuur Mijid Dovchin (Artista Honorífic de l’Estat de Mongòlia)
Tsoor Nasredkhan
Dansa xamànica Riimed Samjid (Artista Honorífic de l’Estat de Mongòlia)
Cantant de tuuli A.Baldandorj
Xamana de Bayan-Olgii O.Narantsatsralt
Xaman B.Jhurmaan
Informadors: 
Etnóleg de la regió de Bayan-Olgii Dr. Bikumar
Etnóleg de la regió de Khovd Dr. M.Ganbold
Ajudant de producció Meri Notario
Tècnic de so Arslan Galbaatar
Edició José M.López
Traducció de subtítols Marta Mirabent